Vad krävs för att bli en certifierad rörmokare i Sverige?

För att bli rörmokare i Sverige kan man ta olika vägar. Oavsett vilken väg man väljer dock så handlar det om en ganska gedigen utbildning och där stora krav ställs på eleven i fråga. Som det ska vara. Rörmokare har ofta komplexa arbetsuppgifter som kräver kompetens för att klara av att utföra. Dessutom så kan man också bygga på den egna kompetensen genom olika vidareutbildningar och genom att ta olika typer av certifikat. 

Vi ska här nedan titta närmare på vad som krävs för att få kalla sig certifierad rörmokare - vvs-montör - i vårt land.

Utbildning: 

Först och främst måste man ha en gedigen grund att stå på och detta uppnås antingen genom att man läser till rörmokare på gymnasial nivå - eller att man går Komvux i vuxen ålder. VVS-programmet i gymnasiet ger eleven grundläggande kunskaper både rent praktiskt och teoretiskt. Samma sak gäller för Komvux och andra vuxenutbildningar. Långt ifrån alla kommuner i Sverige erbjuder dock dessa möjligheter, vilket innebär att man kan tvingas flytta och söka sig till en annan stad för studier. 

Lärling. 

Nästa steg handlar om att gå som lärling. En lärlingsperiod ska alltid göras hos en VVS-firma och det som krävs är att man ska genomföra 8500 timmar innan man anses som färdigutbildad. Utslaget på tid så handlar det om fyra år. Du får lön som är lägre än vad de utbildade handledare som lär upp dig får, men det handlar också om en lön som man klarar sig på. 

Branschcertifikat. 

Steg tre är att söka om certifiering för att kunna verifiera den egna kompetensen - och för att kunna börja arbeta på riktigt som rörmokare. Ansökan gör man hos VVSYN - VVS-branschens yrkesnämnd - och man måste för att erhålla detta också avlägga ett prov som testar både praktiska och teoretiska kunskaper. 

Man kan även behöva komplettera certifikatet med en behörighet för säker vatten installation. Detta då många arbetsgivare i Sverige idag har detta som ett absolut krav. Här testas man också och detta i syfte att visa att man kan arbeta i enlighet med branschens krav på säkerhet, regler och normer. 

Specialisering. 

Vill man ytterligare förkovra sig och kunna åta sig fler och större uppdrag så finns en rad olika utbildningar att gå. Man kan bland annat lära sig att installera värmepumpar, golvvärmesystem samt göra gas- och kylinstallationer. 

Du som kund! Var aldrig rädd för att begära att se behörighet och certifiering av den rörmokare du ska anlita. Det är snarare något du måste göra. Tyvärr ser man idag en massa fuskjobb som till mångt och mycket utförs av personer som saknar utbildning. En rörmokare ska vara stolt över att ha klarat en gedigen och svår utbildning - och således också vara nöjd över att få visa upp detta! 

rörmokare fixar kran



Vi har ett etablerat varumärke i branschen och arbetar i hela Storstockholm
26 Apr 2025